Windows'ta Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 4 Yolu

 

1. PowerToys'u Kullanma

PowerToys , Microsoft'un ileri düzey Windows kullanıcıları için özel yazılımıdır. Birçok özelliği arasında, Windows 10 ve Windows 11'de dosyaları toplu olarak yeniden adlandırmak için daha gelişmiş ve derinlemesine bir yol sunan PowerRename adı verilen bir şey var.

Toplu Dosyaları Yeniden Adlandırma Windows Powerrename Powertoys

PowerToys'u yükledikten sonra , PowerRename otomatik olarak sağ tıklama içerik menünüze entegre olur. Toplu olarak yeniden adlandırmak istediğiniz tüm dosyaları seçin, birini sağ tıklayın, ardından PowerRename'i (veya Windows 11'de “Daha fazla seçenek göster” ve ardından PowerRename) tıklayın.

PowerRename penceresi açılacaktır. Burada, seçiminiz içindeki belirli harfleri, kelimeleri veya sayıları arayabilir, ardından bu ifadeleri içeren tüm girişleri yeniden adlandırmayı seçebilirsiniz (bu nedenle, benim durumumda, içlerinde “3” olan tüm ekran görüntülerini “Jan” olarak değiştiriyorum. ”

Toplu Dosyaları Yeniden Adlandırma Windows Powerrename

Bu, dosyaları toplu olarak yeniden adlandırmanın daha hedefli bir yolunu sunar, yaptığınız büyük bir seçimde farklı dosyalar için farklı kurallar belirler ve hatta taahhütte bulunmadan önce yeni dosya adlarının nasıl görüneceğine dair önizlemeler sunar.

Burada, yeni dosya adları için metin biçimlendirmesini toplu olarak seçme, değişikliklerin dosya adına ve uzantıya uygulanıp uygulanmayacağını seçme ve daha fazlası gibi her türlü şeyi yapabilirsiniz.

Toplu Dosyaları Yeniden Adlandırma Windows Powerrename Biçimlendirme

İşiniz bittiğinde Uygula'yı tıklayın.

2. Dosya Gezgini'ni Kullanma

Windows'ta dosyaları toplu olarak yeniden adlandırmak için Dosya Gezgini'ni kullanmak genellikle en kolay yoldur, ancak size PowerToys kadar kontrol sağlamaz. Dosyaları toplu olarak yeniden adlandırmak için, yeniden adlandırmak istediğiniz tüm dosyaları seçin, düğmesine basın F2(alternatif olarak, sağ tıklayıp yeniden adlandır'ı seçin), ardından ilk dosyaya istediğiniz adı girin. Seçilen diğer tüm dosyaların adlarını değiştirmek için Enter tuşuna basın.

Windows Gezgini Resimlerinde Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu

Örneğin, varsayılan tarih adlandırma kuralından okunması daha basit bir şeye değiştirmek istediğim bir resim listem vardı. Bu durumda, Ocak 2021. Bu yöntem, her dosya adının yanına parantez içinde sıralı sayılar ekler. Bu, proje, gezi fotoğrafları veya başka herhangi bir şey gibi benzer dosyaları bir arada tutmanın harika bir yoludur.

Windows Gezgini'nde Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu

Dosya Gezgini'ni kullanarak dosyaları yeniden adlandırmak bu kadar kolaydır, ancak bu yöntem yalnızca basittir ve o kadar esnek değildir; örneğin, dosya uzantılarını (.html) değiştiremezsiniz ve Windows'un sayı eklemesini kısıtlayamaz veya değiştiremezsiniz, vb. Daha gelişmiş işlevler için , komut istemini ve Windows PowerShell'i kullanmamız gerekiyor.

3. Komut İstemini Kullanma

Windows'ta yalnızca uzantıları toplu olarak yeniden adlandırmak istiyorsanız, komut istemi harika bir araçtır. Ayrıca dosyaları yeniden adlandırabilirsiniz. Önce değişen uzantıları ele alalım.

Win1. + tuşuna basarak R, yazıp cmdTamam'a basarak komut istemini açın .

Windows Explorer Cmd'de Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu

2. Komut istemi penceresi açıldığında, dizini dosyalarınızın bulunduğu klasöre değiştirmeniz gerekecektir. Tam yolu yazabilir veya klasörü Dosya Gezgini'nde açabilirsiniz. Dosya listesinin üzerindeki yol konumuna sağ tıklayın ve "Adresi kopyala"yı seçin.

Windows Gezgini'nde Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu Cmd Dosya Yolu

Daha sonra bunu komut istemine kopyalayabilirsiniz. Herhangi bir şey yazmadan veya kopyalamadan önce, yazın cdve ardından yol konumunu yazın.

Kopyala ve yapıştır ile ilgili sorun yaşıyorsanız, komut isteminde kopyala ve yapıştır işlevini etkinleştirmek için ayarları değiştirmeniz gerekebilir .

Windows Gezgini Cmd Cd'de Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu

İstediğiniz dosya uzantılarını kullanarak aşağıdaki komutu girin:

ren  * .fileext1 * .fileext2

Benim durumumda, .jpg uzantısını .png olarak değiştiriyorum. Lütfen bunun aslında dosya türünü değiştirmediğini, yalnızca uzantıyı değiştirdiğini unutmayın.

Windows Gezgini Cmd Cd Uzantılarında Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu

Dosya adlarını toplu olarak yeniden adlandırmak istiyorsanız, bu benzer bir işlemdir. Ancak, dosya adları çok sayıda karakteri paylaşıyorsa, yinelenen dosyalarla ilgili bir hata alabilirsiniz. Bunun olmamasını sağlamak için, orijinal adın benzersiz bir bölümünü korumak için soru işaretleri olan joker karakterler kullanın.

Örneğimde, dosyalarımın tümü 01 ile başlıyor. Bazı dosyalar en fazla on karakter paylaşıyor.

Komut istemi dizinini dosyalarınızın bulunduğu klasöre değiştirdikten sonra, aşağıdakini girin:

ren *.fileext ???name.fileext
kadar girin? karakterler için ihtiyacınız olduğu gibi. Dosya adınızda boşluk olmasını istiyorsanız, dosya adını "???Dosya Adı.jpg" gibi tırnak içine alın. Yeni dosya adınızın başında olmasını istiyorsanız, dosya adından sonra DosyaAdı ???? gibi joker karakterler kullanın. Benim durumumda şunu kullanırdım:
ren  * .jpg ????????? Ocak.jpg
Windows Gezgini'nde Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu Cmd Cd Dosya Adları

Bu yöntem zor olabilir. Tüm dosyalar orijinal olarak aynı dosya adı uzunluğuna sahip değilse, dosyaların yalnızca bir kısmı değişecektir.

4. Windows PowerShell'i Kullanma

Windows PowerShell, normal komut isteminden çok daha güçlüdür ve kullanımı da kolaydır, ancak ikisi biraz benzerdir . PowerShell kullanarak Windows'ta dosyaları toplu olarak yeniden adlandırmak için yalnızca birkaç basit komuta ihtiyacınız vardır.

Dosyalarınızın bulunduğu klasörü Dosya Gezgini'nde açın. Dosyayı açın ve "Windows PowerShell'i Aç"ı seçin.

Windows Gezgini'nde Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu Powershell

PowerShell açıldıktan sonra aşağıdaki komutu kullanın. Komutu kullanırken “TestName”i istediğiniz dosya adına değiştirmeyi ve doğru dosya uzantısını kullanmayı unutmayınız.

dir | %{$x=0} {Rename-Item $_ -NewName "TestName$x.jpg"; $x++ }
Windows Gezgini'nde Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu Powershell Yeniden Adlandır
Windows Gezgini'nde Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu Powershell Yeniden Adlandır Kapat

Yukarıdaki komut, dizindeki tüm dosyaları alacak ve onları Rename-Item, tüm dosyaları “TestName*” olarak yeniden adlandıran komuta iletecektir. Burada * sayıları belirtir ve bu sayılar tekrarlı olarak "$x" kullanılarak tahsis edilir. Bu, her dosyanın benzersiz bir ada sahip olmasını sağlar.

Bir dizindeki tüm dosyaların dosya uzantılarını değiştirmek istiyorsanız aşağıdaki komutu kullanın.

Get-ChildItem *.jpg | Rename-Item -NewName { $_.Name -replace '.jpg','.png' }
Windows Gezgini Powershell Yeniden Adlandırma Uzantısında Dosyaları Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu

Yukarıdaki komutun yaptığı, bir dizindeki .jpg uzantılı tüm dosyaları alıp .png olarak değiştirmektir.

Windows Gezgini'nde Dosyaları Toplu Olarak Yeniden Adlandırmanın 3 Yolu Powershell Yeniden Adlandırma Uzantısı Tamamlandı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asp.Net ile Uyarı Mesajları Vermek (msgbox)

Asp.Net Eval Kullanımı

Asp.Net ile T.C. Kimlik Doğrulama (Mernis) Web Service ile